Grønkålssuppe

Grønkålssuppe. Nemt, sundt og billigt.

Grønkålssuppe er en traditionel og sund vinterspise. Før kartoflerne kom til Europa, blev den kogt med bygkorn i stedet for kartofler. Det er stadig en god ide. I så fald skylles byg grundigt og lægges i blød i koldt vand aftenen før, suppen skal koges. Hele bygkorn må gerne koge en times tid.
Mål og vægt bruges egentlig ikke her. Man tager, hvad man har af de enkelte grønsager, og uanset hvad det endelige blandingsforhold bliver, kan man være sikker på et godt resultat. Mængderne herunder er derfor kun til inspiration.

Grundsuppe: 1 kogestykke (kogeflæsk eller svineskank), vand, salt, evt.1 laurbærblad, 1 tsk hele sorte peberkorn, 1 lille løg, 1 suppevisk.

1 stok grønkål (eller omkring 1 kg. friske, ribbede grønkålsblade), 2-3 gulerødder, evt.2-3 kartofler, 2-3 persillerødder, ca. ½ sellerihoved, 1 porre.

Kogestykket skylles godt i koldt vand, kommes i gryden med nok vand til at dække  og bringes i kog.
Lad koge ved svag varme under låg.
Løg, peber (evt. laurbærblad) og salt tilsættes. Efter en times tid tilsættes suppevisken.
Kog suppen videre mindst ½ time.

Hvis man i forvejen har suppe fra høns, skank eller andet kan det selvfølgelig anvendes. Man serverer så det kød, man har, til suppen.
Alternativt kan vand og bouillonterning anvendes. Det vil da være en god ide at koge et stykke medister med i suppen. Kogetid for medisteren er i så fald ca. ½ time.

Grønkålen ribbes og hakkes
Gulerødder skrælles og skæres i "mønter".
Persillerødder og selleri samt evt. kartofler skrælles og skæres i tern.
Porre snittes i ringe.

Når kogestykket er mørt  tages kødet op på et fad.
Suppen sies gennem et dørslag, gryden renses, og suppen hældes tilbage i gryden.
Koges videre ca. 20 minutter med grønsagerne.

Smages til med salt.
Kogestykket skæres i skiver og anrettes på et fad.

Grønkålssuppe serveres traditionelt med en sidetallerken til flæsket samt rugbrød og stærk sennep.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar